Wat vertel je je kinderen over de scheiding? En wanneer? Waar doe je goed aan? Wanneer zeg je te veel? Wanneer is het te weinig? Als je uit elkaar gaat, kom je in een geheel nieuwe situatie terecht. Je moet gaan ontdekken wat het beste werkt voor jou en voor je kinderen.
Kinderen hebben het nodig dat dingen meerdere keren aan ze uitgelegd en verteld worden. Eén keer is niet genoeg. Het helpt ze om op verschillende momenten de belangrijkste dingen opnieuw te horen. Voor kinderen is het van wezenlijk belang om te weten dat er van ze gehouden wordt en dat dit zo zal blijven, ook al verandert er van alles in de dagelijkse situatie.
Als je aan je kinderen uit wil leggen jullie niet meer samenzijn, is dat best spannend. De liefde tussen ouders en kinderen is een hele andere dan de liefde tussen partners. Zorg dat je dit onderscheid benadrukt in de uitleg. Houd het erop dat een verliefdheid over kan gaan.
Kinderen hebben geruststelling nodig over dat hun beide ouders in hun leven zullen blijven en dat jullie als ouders samen de zorg op jullie zullen blijven nemen. Het vertrek van een ouder kan het effect hebben dat een kind zich gaat afvragen of zijn andere ouder wel bij hem zal blijven. Wat je als ouders kunt doen om deze zorgen tegen te gaan is het creëren van een gezamenlijk verhaal. Spreek met je kind in termen van 'wij' in plaats van over 'ik'. Overleg met de andere ouder wat jullie het meest passende verhaal vinden voor jullie kinderen, zodat jullie ook zoveel mogelijk hetzelfde zeggen en benadrukken. Jullie kinderen horen dan keer op keer hoe jullie naar de huidige situatie kijken en wat jullie plannen zijn om het goed te regelen voor hen en voor jullie zelf.
Hoe steviger jullie gezamenlijke woorden zijn, hoe meer kinderen hierop durven te vertrouwen. Dat vertrouwen is belangrijk. Het draagt er aan bij dat je kinderen veerkrachtig kunnen omgaan met alle veranderingen en de nieuwe situatie.
Het kan voor je kind prettig zijn om bij iemand terecht te kunnen met vragen of zorgen. Natuurlijk wil je als ouder dat je kind weet dat jij er voor hem of haar bent. Het is niet ondenkbaar dat het voor je kind ook fijn kan zijn als er nog iemand is buiten het gezin.
Je kind kan denken dat jij al genoeg aan je hoofd hebt en je niet tot last willen zijn. Soms wil het misschien ook liever zijn hart luchten of diens vragen bespreken met iemand die er wat verder vanaf staat. Als ouders kunnen jullie samen overleggen wie goed met jullie kind(eren) kan praten en voor jullie kind(eren) gemakkelijk bereikbaar is. Het is voor kinderen helpend als ze de toestemming van hun beide ouders voelen om met bijvoorbeeld een tante, oma of een vriend van de familie te kunnen praten over wat er in ze omgaat.
Lees voor meer tips dit artikel van Ouders van Nu.
Als ouders ben je verplicht om een ouderschapsplan te maken. Hierin leg je de afspraken rondom de zorg en de financiën voor de kinderen vast. Je hoeft niet uit je hoofd te bedenken welke punten er allemaal aan bod moeten komen. Er is een overzicht gemaakt van wat belangrijk is en er in ieder geval in hoort te staan. Kijk hiervoor op de site van de Rijksoverheid.
Kijk ook eens op onze pagina Stappenplan en Praktische informatie. Hier vind je een overzicht van alles wat je moet regelen als je gaat scheiden.