Terug naar Praktische informatie

Het regelen van een nieuwe woning

Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan wat voor jou het fijnst zou zijn. Wil je graag in de gezamenlijke woning blijven wonen en er je eigen thuis van gaan maken? Of ga je liever op zoek naar een nieuwe woning? Los van je persoonlijke wens hierin heb je ook te maken met wat de voorkeur van je voormalig partner. De financiële situatie kan ook doorslaggevend zijn. Kun je het betalen met je eigen inkomsten? Het is belangrijk dat je een goed zicht krijgt op je financiële situatie, je inkomsten en je uitgaven voor je hier een besluit over neemt.

Koopwoning

Het is mogelijk dat jullie beide de woning zullen verlaten. Deze zal dan te koop moeten worden gezet. Een makelaar kan je hierbij veel uit handen nemen, maar het is ook mogelijk om de kosten voor een makelaar uit te sparen en de verkoop zelf te regelen.

Het voordeel van het hebben van een makelaar kan zijn dat het een onafhankelijke partij is die zich inzet om de woning goed op de markt te zetten. Jullie worden geadviseerd over wat een gepaste prijs is op de woningmarkt.

De hypotheek

Het is belangrijk om de hypotheekverstrekker op de hoogte te brengen van de scheiding.

Als een van jullie in de woning wil blijven wonen, dan moet de bank daar toestemming voor geven. Degene die er blijft wonen, zal dan de hypotheek overnemen (als er sprake is van een overwaarde).

Dat kan op twee manieren:

  • Uitkopen door eigen geld te gebruiken
  • Een extra hypotheek afsluiten

De hypotheekverstrekker kan samen met jullie uitrekenen wat de voordeligste manier is om het te gaan regelen.

Huurwoning

Als de woning op jullie beider naam staat of als jullie getrouwd waren in gemeenschap van goederen hebben jullie er beiden evenveel recht op om in de woning te mogen blijven. Dat kan voor spanningen zorgen als jullie dit beide het liefste willen.

Het is prettig als jullie tot een beslissing kunnen komen, waar jullie allebei achter kunnen staan. Komen jullie er niet uit? Schakel dan de hulp in van een deskundige. Dat kan bijvoorbeeld een mediator of een advocaat zijn.

Jullie kunnen ook besluiten dat geen van beide in de woning blijft wonen. De huur zeg je op met inachtneming van de opzegtermijn die in het huurcontract is opgenomen. Belangrijk is dat niemand op straat komt te staan. Zeg de huur liever niet op voordat jullie allebei een nieuwe woonruimte hebben gevonden.

De onzekerheid van niet weten waar je terecht kunt is verschrikkelijk. Iedereen heeft een vaste basis nodig. En als je een scheiding doormaakt, wil je in ieder geval verzekerd zijn van een plek waar je je terug kunt trekken en kunt starten met het opbouwen van een eigen leven.  

Staat de huurwoning niet op jouw naam en waren jullie niet getrouwd in gemeenschap van goederen, dan zal je op zoek moeten naar een andere woning. Er kunnen lange wachttijden zijn voor je in aanmerking komt voor een nieuwe huurwoning. Kun je niet zo lang wachten, dan kun je onderzoeken of je in aanmerking komt voor een urgentieverklaring. Met een urgentieverklaring krijg je voorrang. Bij de woningcoöperatie kan je hiernaar vragen. Heb je graag wat ondersteuning bij het invullen, dan kan je daar ook om vragen bij de woningcoöperatie.   

Soms zoeken mensen naar een tussenoplossing. Er zijn allerlei mogelijkheden om tijdelijk ergens te wonen. Mensen die langdurig in het buitenland verblijven bieden hun huis soms aan via websites als Marktplaats. Ook op vakantieparken is er vaak de mogelijkheid om tijdelijk een chalet of bungalow te huren. Het is niet altijd even ideaal, maar het kan soms wel beter zijn en meer rust brengen dan bij elkaar blijven wonen.

Als je samen de situatie het hoofd kunt bieden is dat het beste. Mogelijk kun je met elkaar afwisselen wie er in de gezamenlijke woning mag verblijven tot er een permanente oplossing is gekomen. 

Huurtoeslag

Als je in de gezamenlijke huurwoning blijft wonen, kun je wellicht in aanmerking komen voor huurtoeslag. De totale inkomsten zijn waarschijnlijk lager. Het inkomen van je voormalig partner valt weg. Dat kan een belangrijk verschil zijn. Op de website www.toeslagenaanvraag.nl kun je snel een antwoord krijgen op de vraag of je voor huurtoeslag in aanmerking komt.

Wij denken graag met je mee als je vragen hebt. 

Neem contact op

Wij denken graag met je mee als je vragen hebt. 

Neem contact op

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Als je verder surft accepteer je onze cookies.