Terug naar Praktische informatie

Rechtshulp aanvragen?

Gefinancierde rechtshulp aanvragen

Een scheiding regelen kan flink in de kosten lopen. Wellicht maak je je zorgen of jullie een scheiding wel kunnen betalen. Als je een mediator of een advocaat wilt inschakelen kan je nagaan of je in aanmerking kunt komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand.

Op de website van de Raad voor Rechtsbijstand kun je zien welke inkomensgrenzen gehanteerd worden. Heb je eigen vermogen? Dan wordt dat meegenomen in je aanvraag. Er is een gedeelte wat je zelf moet gaan betalen. Dat is je eigen bijdrage. De hoogte daarvan wordt berekend.

Een rechtsbijstandsverzekering vergoedt geen rechtshulp bij een echtscheiding. Vaak is het wel mogelijk om een vergoeding te krijgen voor mediation. Het kan handig zijn om dit tijdig na te gaan. Mogelijk heeft het invloed op de keuze voor het inschakelen van een mediator of een advocaat.

Een mediator of een advocaat?

Wanneer kies je voor een mediator en wanneer voor een advocaat?  Een mediator gaat samen met jullie aan de slag. De focus ligt op dat jullie samen komen tot afspraken en regelingen waar jullie allebei achter kunnen staan. Het is natuurlijk het fijnst voor jullie zelf en zeker ook voor jullie kind(eren) als dat goed lukt.

Een mediator is niet partijdig. Er is aandacht voor jullie intenties en goede bedoelingen. De mediator zoekt met jullie naar wat jullie allebei belangrijk vinden en hoe dit vertaald kan worden in oplossingen en afspraken waarin jullie je beide gekend en gehoord voelen.

Het kan handig zijn om een kantoor te kiezen waar zowel mediators werken als familierechtadvocaten. Als jullie ervaren, of als één van jullie ervaart, dat het met de mediator toch niet zo uitpakt als gehoopt of verwacht, kunnen jullie eenvoudiger de overstap maken naar een advocaat in hetzelfde kantoor. Vaak scheelt dit behoorlijk in de kosten. Je kunt dan kiezen of je samen met één advocaat verder gaat of dat je ieder een eigen advocaat in de arm wilt nemen. Allebei een eigen advocaat in de arm nemen, heeft vaak het effect dat er gestreden wordt tegen elkaar in plaats van met elkaar voor het gezamenlijke doel.

Voor de gang naar de rechtbank heb je een advocaat nodig. Mediators helpen mensen om goede afspraken op papier te krijgen. Zij begeleiden mensen niet tijdens de zitting.

Na een positief verlopen mediation wikkel je met een advocaat de verdere zaken af. Het is fijn als de mediation als resultaat heeft dat jullie samen met één advocaat weer goed door een deur kunnen.

Er zijn veel mediators en familierechtadvocaten. Waar je bij de keuze op kunt letten is of ze zijn aangesloten bij hun beroepsvereniging. Voor mediators is dat het NMv, de Nederlandse Mediatiors vereniging voor Professionals in Mediation. 

Wij denken graag met je mee als je vragen hebt. 

Neem contact op

Wij denken graag met je mee als je vragen hebt. 

Neem contact op

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Als je verder surft accepteer je onze cookies.