Terug naar Praktische informatie

Uitkeringen en toeslagen

Als je uit elkaar gaat, gaat jullie financiële situatie er anders uit zien. Dit kan betekenen dat je in aanmerking komt voor uitkeringen of toeslagen waar je eerder niet voor in aanmerking kwam. Dat kan je veel geld schelen en is zeker de moeite waard om na te gaan. De Belastingdienst kan je over veel zaken informeren. Er is een aparte webpagina over scheiden en uit elkaar gaan.

Het is belangrijk om aan de Belastingdienst door te geven dat jullie niet langer fiscaal partners zullen zijn. Je kunt dit doen via Mijn Toeslagen van de Belastingdienst. Een advocaat, een mediator, een accountant of een belastingadviseur kan hierbij ondersteunen. Diegene weet wanneer jullie fiscaal partnerschap exact eindigt. Er gelden verschillende regels voor gehuwden en voor partners die samenwoonden. Ook als jullie kiezen voor co-ouderschap bestaan er andere regels voor huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Er is veel wat je zelf kunt uitzoeken, maar als je twijfelt loont het vaak de moeite om iemand met kennis en deskundigheid in de arm te nemen.

Of je recht hebt op huurtoeslag of zorgtoeslag kun je ook eenvoudig en snel uitrekenen op de website www.toeslagenaanvraag.nl. DigiD is niet nodig.

Huurtoeslag en/of zorgtoeslag

Voor een huurtoeslag kun je in aanmerking komen als je te weinig inkomsten hebt om de huur van je woning redelijkerwijs te kunnen betalen. Voor zorgtoeslag kun je in aanmerking komen als je te weinig inkomsten hebt om de premie van je zorgverzekering redelijkerwijs te kunnen betalen.

Als jullie kinderen hebben, kun je wellicht ook in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Deze toeslag wordt toegekend aan ouders die werken en/of een opleiding volgen en als gevolg daarvan gebruik moeten maken van de kinderopvang. Afhankelijk van je inkomsten wordt berekend of je in aanmerking komt. Er blijft een eigen bijdrage bestaan, die je kunt aanvullen met de verkregen toeslag. Belangrijk is dat de kinderopvang waar je gebruik van maakt is goedgekeurd en geregistreerd staat in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Op Mijn toeslagen van de Belastingdienst vind je hierover meer informatie en kan je ook de aanvraag doen om voor kinderopvangtoeslag in aanmerking te komen.

Kindgebonden budget

Naast de kinderbijslag kunnen ouders ook in aanmerking komen voor een kindgebonden budget. Dit is een tegemoetkoming die door de overheid geleverd wordt. In tegenstelling tot de kinderbijslag is het kindgebonden budget afhankelijk van de inkomsten van ouders en het aantal kinderen onder de 18 jaar.

In principe rekent de Belastingdienst zelf uit of je voor het kindgebonden budget in aanmerking komt. Daarvoor moet je wel bekend zijn bij de Belastingdienst. Vaak is dat het geval als je een andere toeslag ontvangt. Je kan altijd zelf contact opnemen met de Belastingdienst via de webpagina Mijn Toeslagen

Alimentatie

Wanneer je uit elkaar gaat, kan het zijn dat één van jullie partneralimentatie of kinderalimentatie moet gaan betalen. De alimentatie is een onderhoudsplicht. Ook al ben je gescheiden van elkaar, het kan je plicht worden om een afgesproken periode financieel zorg te dragen voor je voormalig partner en/of je kinderen.

Er kan veel onenigheid blijven ontstaan tussen ex-partners wanneer de alimentatie niet of niet op tijd wordt betaald. Vaak ligt hier onvrede over het verloop van de scheiding aan ten grondslag. Daarom is het erg belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven.

Het is belangrijk om op te komen voor wat je nodig hebt of graag wilt, maar probeer de ander ook wat te gunnen en hierin redelijk te zijn. Als liefdespartners ga je niet samen verder, maar als jullie samen kinderen hebben, blijf je door de onverbrekelijke band met hen ook voor altijd met elkaar verbonden.

Wil je goede en passende afspraken over de alimentatie maken die rechtsgeldig zijn, neem dan een advocaat, mediator of een notaris in de arm, die met jullie naar de redelijkheid en billijkheid van afspraken kan kijken en ze met jullie vast kan leggen.

Partneralimentatie

Als je partneralimentatie gaat ontvangen, moet je dit doorgeven aan de Belastingdienst. Het is een inkomen, waar je nog geen belasting over hebt betaald. De Belastingdienst stuurt je hier een rekening voor.

Als je partneralimentatie betaalt, dan is dit aftrekbaar bij je Belastingaangifte. De regels daarover zijn aan verandering onderhevig. Voor actuele informatie over hoe het in jouw situatie en met jouw inkomen in elkaar steekt, kan je terecht bij de Belastingdienst

Als je kinderen hebt worden de afspraken voor de kinderalimentatie vastgelegd in het ouderschapsplan. Over kinderalimentatie hoeft geen belasting te worden betaald.

Wij denken graag met je mee als je vragen hebt. 

Neem contact op

Wij denken graag met je mee als je vragen hebt. 

Neem contact op

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Als je verder surft accepteer je onze cookies.