Terug naar Praktische informatie

Schulden en opgebouwd pensioen

Pensioenfonds

Als je gaat scheiden is het belangrijk om niet te vergeten dat jullie samen een ouderdomspensioen hebben opgebouwd. Bij je pensioenfonds kan je doorgeven dat jullie niet langer samen zijn.

In principe heb je bij een scheiding recht op de helft van het opgebouwde pensioen van je voormalig partner dat tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Je kunt hier ook andere afspraken over maken. Wellicht is dat ook wel gebeurd als jullie onder huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd. Je krijgt de helft van het opgebouwde pensioen wanneer je voormalig partner met pensioen gaat. Een mediator of een advocaat kan meekijken en meedenken in jullie specifieke situatie.   

Schulden

Tijdens jullie huwelijk of relatie kunnen jullie schulden hebben opgebouwd. Wellicht hebben jullie ergens een lening afgesloten, maar ook een achterstand in het betalen van de vaste lasten, de huur of de hypotheek kan je zien als een nog openstaande schuld. Wanneer deze is aangegaan of ontstaan tijdens jullie huwelijk of relatie zijn jullie hier samen verantwoordelijk voor.

Als het ingewikkelder ligt, omdat bijvoorbeeld een deel van de schuld is aangegaan voor dat jullie gingen trouwen of jullie registreerden als partners is het verstandig om iemand met kennis van financiële zaken mee te laten kijken en je te laten adviseren. Een mediator of een advocaat kan hierbij helpen.

Het is belangrijk om samen een overzicht van de schulden te maken en er afspraken over vast te leggen. Stel ook de schuldeiser(s) op de hoogte dat jullie uit elkaar gaan en probeer samen een voorstel te maken over hoe de verdere aflossingen er uit gaan zien. Schulden op een gezamenlijke creditcard of een doorlopend krediet zijn erg duur en lopen snel op. Probeer aan deze prioriteit te geven en ze als eerste af te lossen. 

Het hebben van schulden is voor niemand prettig. Als je uit elkaar gaat, kan het aflossen van een langlopende schuld het bemoeilijken om een nieuwe start te kunnen maken. Voorkom deze situatie door erop in te zetten dat jullie samen redelijke afspraken maken en vastleggen. Dan is het later niet opnieuw onduidelijk wie wat wanneer zal aflossen.

Als het niet lukt om tot goede afspraken te komen of wanneer de schuldeiser(s) niet instemmen met jullie voorstel, kan je uitzoeken of je een persoonlijke lening af kunt sluiten. Een nadeel daarvan is dat je over deze lening ook weer rente zult moeten betalen. Een voordeel is dat je met deze lening jouw helft aan de schuldeiser(s) kunt betalen en hier vervolgens een punt achter kunt zetten.

Wij denken graag met je mee als je vragen hebt. 

Neem contact op

Wij denken graag met je mee als je vragen hebt. 

Neem contact op

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Als je verder surft accepteer je onze cookies.