1. Home
  2. Kinderen
  3. Je ouders gaan uit elkaar
  4. Tips voor als je ouders uit elkaar gaan

Je ouders gaan uit elkaar

Tips voor als je ouders uit elkaar gaan of gaan scheiden

Hebben je ouders ruzie of hangt er een vervelende sfeer in huis? Dat is heel vervelend, want daar kun je zelf niks aan doen. Maar het heeft wel invloed op hoe jij je voelt. Daarom hebben we 8 tips opgeschreven wat jij kan doen als je je rot voelt.

 

1. Je ouders houden heel veel van je, maar misschien zijn ze nu veel met zichzelf bezig. Laat ze weten dat jij ook van hun houdt, maar dat ze echt minder ruzie moeten maken waar jij bij bent. Dat voelt niet fijn en jij wordt er verdrietig van. Als je dit niet durft te zeggen of het moeilijk vindt, dan kun je ze ook een brief schrijven, een WhatsApp sturen of sms’en.

 

2. Vind iemand waar je mee kunt praten. Misschien opa of oma, een juf, een vriend(innet)je of een sportcoach? Of met ons! Praten kan opluchten en het helpt om je minder alleen te voelen.

 

3. Probeer om even alleen met je moeder of vader te praten. Dan kun je uitleggen hoe vervelend je het vindt als ze lelijke dingen over elkaar zeggen.

 

4. Misschien vragen je ouders ook wel aan jou waar je het liefst zou willen wonen. Dat kan een heel ingewikkelde vraag zijn. Je wilt geen van beiden teleurstellen of verdriet doen. Maar ja, het is toch ook wel fijn om bijvoorbeeld na school nog met je vrienden of vriendinnen te kunnen spelen. Dat soort dingen kun je best vertellen.

 

5. Als er afspraken door je ouders zijn gemaakt en je woont niet meer samen in één huis, vraag dan om een schema. Daarin kun je duidelijk zien wanneer je naar je vader gaat, wanneer je naar je moeder gaat, wanneer je een muziekles hebt of wanneer je naar training gaat. Dit helpt je om dingen te onthouden en voorkomt discussie.

 

6. Je hoeft geen superheld te zijn voor je vader en moeder. Het is bedoeling dat zij hun eigen problemen oplossen. Je hoeft dus niet mee te doen aan berichten via jou van je moeder aan je vader of andersom. Dat kun je ook proberen tegen hen te zeggen.

 

7. Tijdens een scheiding krijg je als kind wanneer je 12 jaar bent een uitnodiging van de rechter om te komen praten. Je hoeft dit niet te doen. Weet wel dat je nooit hoeft te kiezen tussen je ouders. Echt nooit. Als je het spannend vindt om dit gesprek te voeren, vraag dan of er iemand bij je in de buurt kan zijn of met je mee kan gaan. Ook kun je hulp vragen aan om zo’n gesprek voor te bereiden, bijvoorbeeld aan Anita en René van dit scheidingsloket.

 

8. Je ouders moeten een ouderschapsplan maken. In dit plan staan veel dingen die gaan over waar je gaat wonen en hoe je ouders met elkaar om moeten gaan. In dit plan mag jij vertellen wat je wel of juist niet wil, maar je ouders nemen uiteindelijk samen de besluiten. In hoeverre je mee kan denken heeft veel te maken met je leeftijd. Heb je hier vragen over? Stel ze dan aan René en Anita via de chat.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Als je verder surft accepteer je onze cookies.