Terug naar Er is ruzie thuis

Wat kan ik doen als er thuis ruzie is?

Het is nooit fijn om je ouders te zien of horen ruzie maken. En zeker niet als het vaak gebeurt. Maar wat kun je dan precies doen?

Behalve dat het niet gezellig is voor jou en de anderen in huis, kun je ook gaan denken dat ze misschien wel uit elkaar gaan. En misschien gaat dat ook wel gebeuren. Of misschien denk je dat het door jou komt…. Maar dat is niet zo! Je ouders zijn het ergens niet over eens en zijn daardoor soms heel erg boos op elkaar. Maar zij zijn het die ruzie maken en zij alleen kunnen het oplossen. Het ligt niet aan jou!

Is er ruimte om jouw gevoelens te delen?

Als je er veel last van hebt en je kan er bijvoorbeeld slechter door slapen, je bent vaker verdrietig of het lukt niet zo goed om op te letten in de klas, dan kan het wel eens helpen, als het rustig is thuis, om er met je ouders over te praten. Misschien dat ze daardoor beter begrijpen hoe vervelend dat het voor jou is. Ook kan jij je er beter door voelen dat je het tegen je ouders gezegd hebt.


Maar dat helpt niet altijd. Iets anders dat je kunt proberen is om met een volwassen iemand die je goed kent erover te praten. Dat kan de meester van school zijn of je opa waar je goed mee kunt opschieten. Eigenlijk kan het iedereen zijn die voor jouw belangrijk is. Wat je dan daarna samen zou kunnen doen is dat jullie een plan bedenken en dat bespreken met je ouders waardoor jij minder last hebt van de ruzies.


Er zijn nog wel meer tips waardoor je minder last zult hebben van de ruzies en mogelijk de scheiding  van je ouders. Je kunt, als ze ruzie hebben, naar een plek waar je ze niet kunt horen of zien en iets gaan doen waardoor je niet direct meer aan je ouders denkt (door het doen van een spelletje, te luisteren met je oortjes in naar muziek of iets anders). Door even weg te gaan krijg je niet dat vervelende gevoel.

Zoek je iemand om mee te praten?

Het kan ook dat je het gevoel hebt dat het nooit ophoudt of dat het zelfs alleen maar erger wordt en niets helpt. Wat je dan kunt doen is bellen, chatten of mailen met mensen die er zijn voor kinderen zoals jij. Want jij bent niet de enige die last heeft van de ruzies van  ouders. Er zijn heel veel kinderen die dat ook meemaken en daar last van hebben. 

Om daarover te praten kun je contact zoekt met één van ons: Anita en Rene van het scheidingsloket. Wij kunnen naar jou luisteren en met jou bespreken wat jou zou kunnen helpen. We doen dat zonder te weten wie je bent. Je hoeft zelfs je (echte) naam niet te noemen. Als je dat wel wilt is dat natuurlijk ook oké.

Misschien wil je wel eens bellen of chatten met de Kindertelefoon. Zij praten ook met veel andere kinderen bij wie het thuis niet goed gaat. Je kan daar anoniem jouw hart luchten, altijd. 

Wij kunnen je nog meer tips geven en ook met je ouders praten als jij dat wil. Maar als je denkt dat dat niet helpt, of één van ons denkt dat, of misschien zijn we het daar samen over eens, dan gaan we samen nadenken over wat er ook nog kan.

Als het thuis niet meer veilig voelt

Als het thuis echt niet meer langer uit te houden is, kijkt Anita of René samen met jou wat ervoor nodig is om het weer fijner en veiliger te maken voor jou. Dat is wat ze voor alle kinderen doen die zich bij het scheidingsloket melden en dat moet ook want dat zijn ze wettelijk verplicht. Natuurlijk laten we je dat altijd weten. Heel soms kan het zijn dat ze dan contact opnemen met anderen zoals de mensen van Veilig Thuis. Maar het belangrijkste voor Anita en René is dat ze jou willen helpen zodat het goed met je gaat.

Neem contact op met Daniëlla

Je kunt (anoniem) met ons chatten als je een vraag hebt. 

Neem contact op
Neem contact op met Daniëlla

Je kunt (anoniem) met ons chatten als je een vraag hebt. 

Neem contact op

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Als je verder surft accepteer je onze cookies.