1. Home
  2. Kinderen
  3. Er is ruzie thuis
  4. Als je hulp zoekt

Er is ruzie thuis

Als je hulp zoekt

Ruzie is nooit fijn, en al helemaal niet als het je ouders zijn die ruzie maken! Op deze pagina kun je lezen wat je kunt doen als dat gebeurt en hoe je met ruzie om kunt gaan.

Het is nooit fijn om je ouders te zien of horen ruzie maken. En zeker niet als het vaak gebeurt. Wat kun je in zo'n situatie precies doen?

Behalve dat het niet gezellig is voor jou en de anderen in huis, kun je ook gaan bang worden dat ze misschien wel uit elkaar gaan. En misschien gaat dat ook wel gebeuren. Of misschien denk je dat het door jou komt… Maar dat is niet zo!
Je ouders zijn het ergens niet over eens en zijn daardoor soms heel erg boos op elkaar. Maar zij zijn het die ruzie maken en zij alleen kunnen het oplossen. Het ligt niet aan jou!

Als je slecht slaapt of verdrietig bent
Als je er veel last van hebt,  probeer er met je ouders over te praten. Bijvoorbeeld als je er bijvoorbeeld slechter door slaapt, je vaker verdrietig bent of als het niet zo goed lukt om op te letten in de klas. Misschien begrijpen je ouders daardoor beter hoe vervelend het voor jou is. Ook kan jij je er beter door voelen dat je het tegen je ouders gezegd hebt.

Maar dat helpt niet altijd. Iets anders dat je kunt proberen is om met een iemand die je goed kent erover te praten. Dat kan de meester van school zijn of je opa waar je goed mee kunt opschieten. Eigenlijk kan het iedereen zijn die je vertrouwt. Wat je dan daarna samen zou kunnen doen is dat jullie een plan bedenken en dat bespreken met je ouders waardoor jij minder last hebt van de ruzies.

Zoek afleiding of hulp
Er zijn nog wel meer tips waardoor je minder last zult hebben van de ruzies en mogelijk de scheiding  van je ouders. Je kunt, als ze ruzie hebben, naar een plek waar je ze niet kunt horen of zien en iets gaan doen waardoor je niet direct meer aan je ouders denkt (door het doen van een spelletje, te luisteren met je oortjes in naar muziek of iets anders). Door even weg te gaan krijg je niet dat vervelende gevoel.
Maar het kan ook dat je het gevoel hebt dat het nooit ophoudt of dat het zelfs alleen maar erger wordt en niets helpt. Wat je dan kunt doen is bellen, chatten of mailen met mensen die er zijn voor kinderen zoals jij. Want jij bent niet de enige die last heeft van de ruzies van ouders. Er zijn heel veel kinderen die dat ook meemaken en daar last van hebben.

Praat met ons
Om daarover te praten kun je contact zoekt met één van ons, René en Daniëlla van het scheidingsloket. Wij kunnen naar jou luisteren en met jou bespreken wat jou zou kunnen helpen. We doen dat zonder te weten wie je bent. Je hoeft zelfs je (echte) naam niet te noemen. Als je dat wel wilt, is dat natuurlijk ook prima.
Wij kunnen je nog meer tips geven en ook met je ouders praten als jij dat wil.
Maar als je denkt dat dat niet helpt, dan gaan we samen nadenken over wat er ook nog kan.
Als het thuis echt niet meer langer uit te houden is, kijken we samen met jou wat ervoor nodig is om het weer fijner en veiliger te maken voor jou. Dat is wat we voor alle kinderen doen die zich bij het scheidingsloket melden. Weet dus dat je bij ons terecht kunt.

Als het onveilig is
Is het onveilig thuis, loopt het thuis uit de hand en heeft je vraag spoed? Misschien kun je dan het beste contact opnemen met de politie via 112 of Veilig Thuis via 0800-2000. 

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Als je verder surft accepteer je onze cookies.