Terug naar Voor jezelf zorgen

Ontspannen is belangrijk

Ontspanning is belangrijk. De boog kan niet altijd gespannen zijn. 


Als je uit elkaar gaat, moet je van alles regelen. Daar is geen ontkomen aan, ook al staat je hoofd er waarschijnlijk niet naar. Het maken van een overzicht van alles wat er gedaan moet worden kan je rust geven. Je kan aangeven wat prioriteit heeft en wat je als eerste moet doen. Je kunt voor jezelf deadlines stellen. Daarmee maak je ook een soort planning voor jezelf.

Die planning is belangrijk. Wat veel mensen vergeten is om in deze spannende onzekere tijd goed voor zichzelf te zorgen. Tijd voor jezelf kan je inplannen en dat raden we zeker aan! 

Als je maar door en door gaat, loop je het risico dat je te veel van jezelf verlangt. Dat kan je op een gegeven moment opbreken.

Natuurlijk is er ontzettend veel te doen en te regelen en je wilt er voor je kind(eren) zijn. Het klopt, die hebben je aandacht ook zeker nodig.  

Jullie kinderen letten er ongetwijfeld goed op hoe het met jullie als ouders gaat en ze zullen zich zorgen maken als ze zien dat jullie voortdurend druk en gespannen zijn. Voor je kind(eren) is het fijn als ze zien dat je tijd neemt om goed voor jezelf te zorgen, om te proberen te ontspannen of om afleiding te zoeken. Jullie zijn een voorbeeld voor ze. 

Misschien vind je het wel helemaal niet zo gemakkelijk om te bedenken hoe je de tijd zou gaan invullen die je voor jezelf vrij maakt. Wat kan helpen is stilstaan bij wat je vroeger deed als je plezier wilde maken of je wilde ontspannen. Misschien kan je terugdenken tot in je kindertijd. Wat waren toen je hobby’s, waar genoot je toen van?

Uit je eigen gedachten stappen

Het is vaak fijn om in beweging te komen. Als je veel moet regelen en je voor moet bereiden op veranderingen, zit je vaak in je hoofd. Je brein maakt overuren om alles te onthouden en om plannen te maken. Wil je je hoofd wat rust gunnen, dan lukt dat het beste als je in beweging komt. Maak een fijne wandeling, in je eigen buurt of in een mooi natuurgebied wat verderop. Staatsbosbeheer heeft bijvoorbeeld prachtige routes uitgezet. Het kan ook fijn zijn om er op de fiets op uit te trekken of misschien is dit het moment waarop je je herinnert hoe graag je vroeger tekende, verfde, of op een andere manier creatief bezig was.

Belangrijk is dat je momenten creëert waarop het over jou mag gaan. Over waar jij zin in hebt en wat jij nodig hebt om de situatie aan te kunnen. Misschien vind je het fijn om alleen te zijn en wat voor jezelf te doen. Het kan ook dat het voor jou beter werkt om met iemand samen iets te ondernemen. Wellicht wil je graag praten over je verdriet, het gemis en de pijn. Als je gaat scheiden, heb je heel wat te verwerken. Zo had je het je niet voorgesteld toen je ging trouwen of samenwonen. Er is van alles gebeurd. 

Waarschijnlijk wil je ook graag begrijpen waar het mis is gegaan en wil je weer grip op je leven krijgen. Het is een proces van rouw en afscheid nemen waar je doorheen gaat. Het is heel natuurlijk en logisch dat je eerst vooral behoefte hebt aan begrip en erkenning voor jezelf en voor wat jou verdriet en pijn heeft gedaan. Voor wat je helemaal niet gewild had, en waar het nu toch op uit is gedraaid. Vervolgens komt er vast een moment waarop je weer ruimte gaat voelen om de gehele situatie te gaan overzien en te begrijpen wat er, waardoor of waarom is gebeurd. Sommige mensen kunnen je hierbij misschien helpen, weet je wie je hiervoor op kunt zoeken? Het scheidingsloket staat ook klaar voor je om mee te denken en je te ondersteunen.

Het helpt je als je je kunt verplaatsen in hoe de andere ouder heeft gekeken naar jullie partnerrelatie. Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke kijk op hoe dingen gaan. Daar heb je vaak veel minder invloed op dan je misschien dacht of hoopte.

Het kan best spannend zijn om stil te staan bij hoe de andere ouder jullie relatie beleefde. Er kunnen behoorlijke verschillen zijn ontstaan in wat jullie van waarde vonden en hoe jullie wilden investeren in de relatie. Als je dat onder ogen kunt zien, kan je er veel van leren. Je ontwikkelt dan een overstijgende manier van kijken naar wat jij dacht, voelde en deed en naar hoe dat er bij de andere ouder uit zag. Daarna kun je ook zien wat ieders intentie was en hoe dat vervolgens uitpakte in jullie reacties op elkaar. Zo wordt het duidelijk voor je, wat maakte dat het niet meer werkte tussen jullie. En dat is ontzettend belangrijk om te accepteren dat jullie partnerrelatie over is en om wel samen de ouders van jullie kind(eren) te kunnen zijn.   

Een fijn gesprek dat je verder helpt

Het is fijn als je iemand kent met wie je fijn kan praten en die op zo’n moment het helemaal over jou kan laten gaan. Misschien heb je een goede vriend of vriendin, een broer of zus of een collega met wie het goed klikt. Het kan ook zijn dat je niet bij iemand voelt dat je daar fijn mee zou kunnen praten.

Misschien heb je ook wel iemand nodig die je helpt om op een overstijgende manier te kijken naar wat er zich afspeelde tussen jou en de andere ouder. Dat helpt je om je in de ander te verplaatsen en ook te begrijpen waar het mis ging en waarom het niet meer werkte. Iemand die dichtbij jou of je gezin staat, zal het misschien ook wel moeilijk vinden om het vanuit de verschillende kanten te bekijken of heeft er wellicht zelf ook veel emoties bij dat jullie uit elkaar gaan.  

Een luisterend oor

Weet dan dat er verschillende plekken zijn waar je terecht kunt voor een goed gesprek en een luisterend oor. Je kan bijvoorbeeld denken aan de praktijkondersteuner van je huisarts of het Algemeen Maatschappelijk Werk. Er worden ook bijeenkomsten georganiseerd voor ouders die enerzijds belangrijke informatie geven aan de aanwezige ouders, anderzijds kun je met elkaar uit wisselen wat de gedeelde ervaringen over het scheiden zijn.

Wij, René en Daniëlla hebben de deur ook voor je open staan. We bemensen samen het scheidingsloket. Ouders, andere betrokkenen en kinderen die met een scheiding te maken hebben kunnen bij ons terecht met alle vragen die ze hebben en ook voor een of meerdere gesprekken.

Zorgen kunnen gedeeld worden. We denken graag met je mee bij de keuzes waar je voor staat of de dilemma’s die je ervaart. Soms is het vooral fijn als iemand je een luisterend oor biedt en alleen maar naar je luistert. Daarvoor zijn we er ook!

Neem contact op met René of Daniëlla

Wij denken graag met je mee als je vragen hebt. 

Neem contact op
Neem contact op met René of Daniëlla

Wij denken graag met je mee als je vragen hebt. 

Neem contact op

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Als je verder surft accepteer je onze cookies.